dilluns, 23 de desembre del 2013

Comunicació audiovisual - Guillermo Orozco


Després d'haver vist la conferència sobre la comunicació audiovisual realitzada a Guillermo Orozco, vam extreure una sèrie d'idees principals de l'entrevista que li van realitzar.

CONFERÈNCIA  A GUILLERMO OROZCO


Una de les primeres idees que podem apreciar és que no pel fet de ser audiència tenim les capacitats necessàries per interpretar i entendre totes les coses que podem veure pels mitjans, ja que hi ha coses, imatges, intencionalitats de la càmera... que no podem veure. Hem de diferenciar el que és el lent de càmera amb el que és la realitat, ja que podem trobar moltes subtileses darrere de càmera.

En Guillermo també ens explica que són molts factors els que intervenen en l'educació dels nens com per exmeple: l'empresa, la família, l'escola, els professionals... però sobre tot destaquen l'escola i la família. La relació que els nens i els joves tenen amb la pantalla està mesurada per la família i l'escola, ja que aquestes dues institucions són les que tenen la primera responsabilitat d'educar. Per exemple: una família que no es preocupa pel seus fills, aquests passaran molta més estona davant de les pantalles, mòbils... Tot el que fem a casa, determina el temps que després passarem davant de les pantalles. Per tant, podem dir que tant l'escola com la família han de treballar conjuntament. També s'ha de tenir molt present que els mitjans de comunicació tenen una responsabilitat molt gran ja que en molt moments són ells els que eduquen a les audiències, per tant, hem d'obligar-los a ser responsables.

Però en la conferència també se'ns mostra que hi ha molts programes interessants que ens ensenyen més enllà del que ens imaginem que hi ha darrere de la pantalla.

A més a més, un altre aspecte que en Guillermo dona molta importància és que en moltes ocasions no s'està dotant dels coneixements per tal de que els nens sapiguen utilitzar la tecnologia. És a dir, se'ls posa davant d'un ordinador però se'ls explica com funciona correctament.

Per últim, ens parla de que l'autodidactisme no és suficient, sempre necessitem ajuda, consells, explicacions dels altres per tal de poder aprendre a fons. El que sí es veritat és que les noves generacions s'adapten abans, tenen més facilitats, però això no vol dir que ho sapiguen tot, sinó que també hem d'estar al seu costat per tal de poder ajudar-los. 

Per tant, com a resum dels punts forts que podem trobar en la conferència són:
  • No pel fet de ser audiència tenim les capacitats necessàries per interpretar i entendre les coses.
  • Factors més importants: l'escola i la família, després els mitjans.
  • Hi ha d'haver una mediació entre el nen i la pantalla, ja que això és un factor molt important.
  • Gràcies a l'acció de decorats, trucs de càmera... podem arribar a veure la realitat distorsionada.  
Per tant, podem dir que molta gent no li dona importància a la comunicació audiovisual, o a la quantitat d'informació que rebem per mitjà de les pantalles, d'internet... És per això, que s'hauria de conscienciar a la gent de fer un bon ús d'aquesta eina tan brillant que poc a poc es va desenvolupant cada vegada més, ja que ens pot ser una eina molt útil i que ens serveixi de gran ajuda, però també pot arribar a ser una eina molt perjudicial per a moltes persones que no sàpiguen establir els límits que recarreixen, i saber que tot el que ens envolta, educa, i els pares han de tenir en compte tots aquests tipus de comunicació que van apareixen dia a dia.

Després d'això, a la classe de COED, vam projectar alguns anuncis en els quals podem apreciar la quantitat de factors que hi intervenen i que nosaltres com a audiència molts cops no tenim en compte. La música, la posició de la càmera, la velocitat de la imatge, els personatges que apareixen...

Aquí us deixo amb un video d'un anunci que vam passar a l'aula on es veuen reflectits aquests aspectes que nosaltres com a simple observadors, molts cops no ens donem compte, però que caldria estudiar o mirar amb una mica més d'atenció.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada